Bank Exam Preparation Multiple Choose Online Quiz in Nepal

1. When was Nepal Rastra Bank established?
A. B.S. 2013 Baishakh 10
B. B.S. 2013 Baishakh 12
C. B.S. 2013 Baishakh 14
D. B.S. 2013 Baishakh 16
View Answer
Answer: C. B.S. 2013 Baishakh 14
2. How many commercial banks are present in Nepal?
A. 27
B. 28
C. 26
D. 30
View Answer
Answer: A. 27
3. How many Paper Note have been in circulation in Nepal till now?
A. 9
B. 10
C. 11
D. 12
View Answer
Answer: C. 11
4. From which country did Paper Note begin in the world?
A. India
B. Spain
C. USA
D. China
View Answer
Answer: D. China
5. Which is the First commercial bank established in Nepal?
A. Nepal Rastra Bank
B. Rastriya Banijya Bank
C. Nepal Bank Limited
D. NIC Asia Bank
View Answer
Answer: C. Nepal Bank Limited
6. Where is the central office of Nepal Rastra Bank?
A. Sankhamul, KTM
B. Darbarmarg, KTM
C. Baneshwar, KTM
D. Baluwartar, KTM
View Answer
Answer: D. Baluwartar, KTM
7. When was Nepal Bank Limited established?
A. B.S 1994 Kartik 10
B. B.S 1994 Kartik 30
C. B.S 1994 Ashwin 10
D. B.S 1994 Ashwin 30
View Answer
Answer: B. B.S 1994 Kartik 30
8. Who regulates, supervises and monitors banking and financial systems in Nepal?
A. Government of Nepal
B. Rastriya Banijya Bank
C. Nepal Rashtra Bank
D. Ministry of Finance
View Answer
Answer: C. Nepal Rashtra Bank
9. Which animal has the picture of Rs.50?
A. Sheep
B. Elephant
C. Tiger
D. Rhinoceros
View Answer
Answer: A. Sheep
10. When was the Rastriya Banijya Bank established?
A. B.S. 2022 Magh 04
B. B.S. 2022 Magh 06
C. B.S. 2022 Magh 08
D. B.S. 2022 Magh 10
View Answer
Answer: D. B.S. 2022 Magh 10
11. Which is the central bank of Nepal ?
A. NMB
B. NBL
C. NRB
D. SBI
View Answer
Answer: C. NRB
12. What is the current rate VAT in Nepal ?
A. 10%
B. 13%
C. 15%
D. 18%
View Answer
Answer: B. 13%
13. Which is the first joint venture commercial bank of Nepal ?
A. Nabil Bank
B. Everest Bank
C. NMB
D. SBI
View Answer
Answer: A. Nabil Bank
14. How many joint venture banks are there in Nepal?
A. 3
B. 5
C. 7
D. 10
View Answer
Answer: C. 7 (Joint Venture Banks – Nepal SBI Bank, Everest Bank, NABIL Bank, Standard Chartered Bank, Nepal Bangladesh Bank, Himalayan Bank and NMB Bank)
15. Which bank first introduced ATM in Nepal?
A. Nabil Bank
B. SBI Bank
C. Standard Chartered Bank
D. Himalayan Bank
View Answer
Answer: D. Himalayan Bank
16. Which bank is called Lender of Last Resort?
A. Central Bank
B. Development Bank
C. Commercial Bank
D. Agricultural Bank
View Answer
Answer: A. Central Bank
17. Which Rana Prime Minister was established Nepal Bank Limited?
A. Bhim Shamsher
B. Juddha Shamsher
C. Bir Shamsher
D. Chandra Shamsher
View Answer
Answer: B. Juddha Shamsher
18. Who is the current Governor of Nepal Rastra Bank?
A. Chiranjibi Nepal
B. Yuba Raj Khatiwada
C. Laxmi Nath Gautam
D. Maha Prasad Adhikari
View Answer
Answer: D. Maha Prasad Adhikari (Since April 6, 2020)
19. Who is the first Governor of Nepal Rastra Bank?
A. Dev Shamsher Ja.Ba.Ra
B. Ganesh Bahadur Thapa
C. Laxmi Nath Gautam
D. Himalaya Shamsher Ja.Ba.Ra.
View Answer
Answer: D. Himalaya Shamsher Ja.Ba.Ra.
20. Which Bank won the title “Bank of the year 2020”?
A. SBI
B. NIC ASIA
C. NMB
D. NML
View Answer
Answer: C. NMB

Thank you for visiting our website. Don’t forget to let us know about this content.


Spread the love

1 thought on “Bank Exam Preparation Multiple Choose Online Quiz in Nepal”

  1. Pingback: Nepali General Knowledge (Nepali GK) Questions and Answers Collections

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *